حجت‌الاسلام و المسلمین محمدجواد محمودی

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدجواد محمودی

متولد ۱۳۴۰ شمسی - نجف
تحصیلات حوزوی
از محققین برجسته کتابخانه آیت‌الله مرعشی نجفی، بنیاد نهج‌البلاغه و مجمع احیای فرهنگ اسلامی

معرفی:

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدجواد محمودی فرزند شیخ منصور (متولّد ۱۳۴۰ ش) می‌باشد.  وی سال ۱۳۵۳ شمسی وارد حوزه علمیه حکیم شیراز شد. در این حوزه که زیر نظر مرحوم آیت الله سیّد عبدالحسین دستغیب قدس سره، اداره می‌شد دروس ادبیات را محضر اساتید بزرگوار حضرات آیات و حجج اسلام آقایان سیّد محمود آیت اللّهی (کلیه کتاب‌های صرف و نحو موجود در جامع المقدّمات)، سیّد هاشم دستغیب (سیوطی)، سیّد احمد آیت‌اللّهی (حاشیه ملا عبدالله و مغنی) و سیّد علی اصغر دستغیب (کبری در منطق) آموخت و نزد دبیر بازنشسته آموزش و پرورش مرحوم عبدالله مروّج مشق خطّ نمود.

آنگاه در سال ۱۳۵۶ وارد قم شده و در مدرسه مبارکه حجّتیه ساکن گشت، از ابتدای ورود به قم در دروس آزاد حوزه شرکت نموده و در محضر اساتید بزرگوار حضرات آیات و حجج اسلام آقایان شیخ یحیی سلطانی امام جمعه و نماینده فقید اردستان (اصول فقه)، وجدانی فخر (شرح لمعه)، زین العابدین باکویی (شرح لمعه)، شیخ مصطفی اعتمادی (معالم الاصول)، محمّد محمّدی ری شهری (بخشی از شرح لمعه)، علی اصغر حجّتی زاده نیشابوری (رسائل)، سیّد علی محقّق (مکاسب محرّمه)، شیخ محمّد عبایی خراسانی (بخشی از کفایه)، شیخ محسن دوزدوزانی (بخشی از کفایه)، سیّد محمّد علی علوی گرگانی (مکاسب، مبحث خیارات)، شیخ محمّد تقی ستوده (کفایه و کتاب البیع مکاسب)، جلیلی تبریزی (بدایه الحکمه) و ممدوحی (شرح منظومه) دروس سطح را به پایان برد. دروس خارج را از محضر حضرات آیات عظام: شیخ حسینعلی منتظری، ناصر مکارم شیرازی، میرزا جواد تبریزی و محمّد فاضل لنکرانی استفاده کرده و در درس تفسیر نیز از محضر آیت الله جوادی آملی بهره برده است.

در زمینه تصحیح میراث مکتوب و روش تحقیق از آغاز ورود به قم افتخار شاگردی علامه محمودی قدس سره را داشته و با تنظیم فهرست جامع شواهد التنزیل و زین الفتی زیر نظر ایشان، با الفبای پژوهش آشنا شد. وی همچنین توفیق دریافت اجازه روایی از معظم له را داشته است.

آثار مکتوب:

  1. ترتیب الأمالی، این کار به پیشنهاد علامه محمودی قدس سره انجام پذیرفت، در این کتاب به ترتیب موضوعی امالی مشایخ ثلاثه (صدوق، مفید و طوسی – قدس الله اسرارهم) اقدام نموده که این اثر در ده جلد توسّط بنیاد معارف اسلامی قم انتشار یافت و در سال ۱۳۸۱ ش به عنوان کتاب ممتاز کتاب سال ولایت برگزیده شد.
  2. خطب سیّده النّساء فاطمه الزهراء علیها السلام– انتشارات حبیب قم ، ۱۴۲۹ ق.
  3. رجوع الشمس لأمیرالمؤمنین علیه السلام– انتشارات حبیب قم ، ۱۴۳۰ ق.
  4. داستان پرنده بریان– انتشارات حبیب قم ، ۱۳۹۱ ش.
  5. بازگشت خورشید برای امیرالمؤمنین علیه السلام– انتشارات مشعر ، ۱۴۲۹ ق.
  6. دوستی امیر مؤمنان و شیعیان او– انتشارات حبیب قم ، ۱۴۳۱ ق.
  7. قصّه الطیر المشوی– انتشارات حبیب قم ، ۱۴۳۲ ق.
  8. رنج و ایثار (عشق و ایثار)– انتشارات مؤسسه کتاب شناسی شیعه ، ۱۳۹۳ ش.
  9. همکاری در تألیف موسوعه الإمامه فی نصوص أهل السنه، مجموعه ای ارزشمند که در آن موضوع امامت از منظر اهل سنّت بررسی شده است، تألیف و تدوین این کتاب در کتابخانه حضرت آیت الله مرعشی نجفی قدس سره، با همکاری جمعی از پژوهشگران و با اهتمام تولیت محترم کتابخانه انجام می‌گیرد. تاکنون ۲۰ جلد از این مجموعه ارزشمند چاپ و منتشر شده است.
  10. تاریخ اسلام(از حکومت امیرمؤمنان علیه السلام تا آغاز غیبت کبری)، این کتاب خلاصه درسهایی است که در سال ۱۳۸۰ ش، مؤلف در دانشکده علوم قرآنی واحد قم داشته است.
  11. کشف العوار فی تفسیر آیه الغار از آثار شهید قاضی نورالله شوشتری – انتشارات حبیب قم ، ۱۴۲۹ ق.
  12. شرح فروع کافی از ملاهادی مازندرانی (۵ جلد) – انتشارات دارالحدیث ، ۱۳۸۸ ش.
  13. شرح صحیفه سجادیه از سیّد بهاءالدین نائینی (۱ جلد) – انتشارات پژوهشکده باقرالعلوم علیه السلام، ۱۴۳۰ ق.
  14. شرح صحیفه سجّادیه از ملا سلیم رازی (۲ جلد، قم، پژوهشکده باقرالعلوم علیه السلام، ۱۳۹۱ ش).
  15. شرح اربعین از محمّد تقی هروی (متوفای سال ۱۲۹۹ق).
  16. الدرجات الرفیعه فی طبقات اعلام الشیعه، از مرحوم سیّد علی خان مدنی شیرازی – در دست انتشار
  17. چند رساله قرآنی که در مجموعه قرآنی تراث الشیعه القرآنی چاپ شده است:

۱- السر فی عظمه سوره الفاتحه ، از نظام الدین احمد جیلانی (از دانشمندان قرن ۱۱ ق). این رساله در شماره اوّل مجموعه چاپ شده است.

۲- کشف العوار فی تفسیر آیه الغار.

۳- مونس الوحید فی تفسیر آیه العدل و التوحید. هر دو از شهید قاضی نورالله شوشتری (سال ۱۰۱۹ ق).

۴- تفسیر سوره الإخلاص، تألیف نصیرالدین محمّد لاهیجی (از دانشمندان قرن ۱۱ ق).

۵- الجمع بین کلام النبی و الوصی و بین آیتین، از علامه حلّی.

این چهار رساله در جلد دوّم مجموعه «تراث الشیعه القرآنی» چاپ شده است، لازم به ذکر است که «کشف العوار» به صورت مستقلّ نیز چاپ و منتشر شده است.

  1. دو رساله فقهی، هر دو رساله پیرامون مهریه است، که یکی از سیّد محمّد باقر استرآبادی معروف به میرداماد، و دیگری از شیخ لطف الله میسی عاملی است.
  2. موارد العیون فیما بدا لمحمّد هارون، تألیف سیّد محمّد هارون حسینی زنجی فوری (از دانشمندان قرن چهاردهم). این کتاب زندگی‌نامه خودنوشت این عالم هندی است که در آن به شرح حال اساتید و همشاگردی‌ها و بسیاری از معاصران خویش پرداخته است.

ده عنوان اوّل تألیفی و سایر عناوین تصحیحی ، تحقیقی است.

  1. ترجمه رساله سیر الی الله، زندگی‌نامه خودنوشت علامه محمودی که به زبان عربی نگاشته شده بود، این ترجمه ضمیمه کتاب عشق و ایثار (رنج و ایثار) به چاپ رسیده است.
  2. یار غار، ترجمه آزاد کتاب کشف العوار.

همچنین تألیف و نگارش چند مقاله علمی، از دیگر کارهای پژوهشی ایشان می‌باشد.